MENgejar kejaYAan..??

assalamualaikum..^_^


alhamdulillah,msih sempat tulis post bru ni.ALLAH msih bg tnaga untuk mnaip,melihat huruf,melihat keyboard..mnekan2 mouse.wlaupon bnd2 tu nmpk kcik,tp la NIKMAT yg ALLAH msih bg kat kte..


hurm,.even ,arini da nk grak ke ipoh da..( TAJ INTERNATIONAL COLLEGE ) hehe..sebenarnya kan,mood tgah sdih ni..sbb nk tngglkn umah dah..again,kne tngglkan family umah..kne brjauhan dgn semua org..


kalau dlu,stat tadika smpai la skola mnengah..skola kt dkat2 dgn umah je..untung kan??hee..tp ade bnarnye kate2 ORANG TUA ,


"pakcik bukan nak kobar po la,tapi,kalo ekaw maso kocik2 blajo dokat2,besar nt amek ekaw,blaja jauh2 sana nun"


gitu la gamaknye pakcik N9 yg ak knal..hehe.


ok,brknaan post kali ni..hm,trgrak rsenye nk buat sbb ade kwn bg komen kt fb cmni..


"kaw da xpyah kejar kejayaan da DHIL,bia kejayaan keja kaw..hakhak"


ok,ignore yang part HAKHAK tu..hehe..yg blakang2 tu..hm,btol gk die ckp..tp,cm xde huraian sgt la..bg aku,aku pham die nk mksudkan,
bia kite lakukan ssuatu kerja tu dgn brsngguh2 ,n then prcye pada ALLAH nk tntukan kite brjaya or tidak..ni dalam konteks blaja la..


memang scare fitrahnye btol,org yang brusaha sngguh2 dlm plajaran die akn dpt kjayaan tu..tp xmusthil kan,ALLAH nak tangguh kejayaan dia,or ALLAH langsung xbg die kjayaan dlm plajaran.


mungkin ALLAH nak elak die bongkak dgn kjayaan yg die dpt nt,kite sbgai mnusia xtau mne yg trbaek..ALLAH da aturkan da kan..
contohla,ade sorg ni..pada mulanya die blaja sngguh2 dan pada mulanya niat die blaja tu untuk berjaya & nk tlong org laen..
tp,nauzubillah..kalau tbe2 hati die brubah,niat die da trpesong lepas dpt kjyaan yg die dpt..


tp ape2 pon..sgalenye brmule dgn niat..=)



"bahawa sesungguhnya setiap amalan itu
bergantung kepada niat.."

PERLU ke kEJAyaan kat dunia ni??

hm,bg ak perlu kot..sbb kjayaan ni la yg dpt tlong kita untuk terapkan unsur2 akhirat,unsur2 agama..sbab org yang berjaya tu lbih dhormati..lbih dsanjung brbnding org yg hnya pndai bercakap,tp xde pape kjayaan pon yg die dpat..

dan,bila dia da dhormati,mudahlah kerja dia untuk tegakkan AGAMA ALLAH..AGAMA ISLAM..=) insyaallah


dan suka lah saya nak selitkan AYAT ALLAH ni..

"hai orang2 yang beriman,
jika kamu menolong (agama) ALLAH..
nescaya di akan menolongmu..
dan...
meneguhkan kedudukanmu.."

                                                                                                  muhammad:7


yup kawan2..trmsok lah saya,tOLONGLAh agama ALLAH,dgn izinnya,DIa tlong korang semua..kita da tau ayat ni,tp kita jarang nak terapkan dlm khdupan sharian,dlm mgjar kjyaan..dan hanya ingat bila ade sseorg igtkn..

biasalah,manusia..mudah lupa..bukan MELAYU je..yang orang duk tukaq2 MELAYU pahal plak..MANUSIA sudhla..haha,marah plak..

dan 23 mei
,akan brmulalah khdupan sya sbg seorg pelajar semula..sbgai hambaNYA yang xpnah lengkap ilmu di dalam diri..sngguh ilmu ALLAH itu luas..dan xprnah hbes,xprnah lgkap dlm dri seorg mnusia..

& sy da tetapkan dlm diri. . saya nak berjAYA..dan dgn kjayaan tu,sy nk tlong agama ALLAH..

msti korg pkir,poyo je mamat ats ni je kan..ckpe je lbeh..buat x..

tapi ingtlah..

"tidak salah untuk mmpunyai angan2 dan cita2..
tapi..
menjadi kslhan..
jika sseorg itu..
TAK berusaha pun untuk mgejar cita2 tu.."

dan untuk akhirnya...


ALLAH with us..

eh,jap..lupe..again,untuk kwn2 yang msih blom mndpat apa2 twrn..
suke la na mngigtkan..REZEKI tu hak ALLAH..dan percayalah,rzeki ALLAH tu ada dimana2..

wallahu'alam..

sekian,wassalam....=)

PENGAJARAN POST KALI INI

1. saya juga seorg mnusia,mmbuat blog ni bukn hnya utk org laen,tp utk dri sndri juga...
2. stiap org akan mndpt mgikut apa yg dniatnya..namun,manusia..mudah lupa..jagelah niat dgn baikn..
3. wlau apepon dugaan yg mnimpa,prcya dgn ketentuanNYA
4. doakan & tlonglah rkan2 yg mhu mnegakkan agama ALLAH..=)






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

seLAmat berjuang..^_^

assalamualaikum..=)


post ke-7..alhamdulillah,ALLAH kurniakan mse & tnaga lg utk sy menaip..
ALLAH kurniakn kpd saya idea utk sy brkongsi apa yang terbuku dalam hati..

SELAMAT TINGGAL??

yup,tu post sblom ni & xsgke lak bole buat org sdeh..maaf..xbniat dlm hati nk mrangsang hormon sdih anda smue..=) & post kali ni,mgkin sdih,mgkin tidak..sbb stiap post yg dtulis,adlh scre spontan,xde draf sgale bgai..

em,ni logo JPA ..mcm ILLUMINATI ade gk..haha..kiddin. SAje nak letak..sebab teringat kt kengkawan yg dapat tajaan scholar dri JPA..sbilangan diorang dah mninggalkan rumah msing2..dah mninggalkan khidupan harian mse cuti,dah mninggalkan kluarge..& dah brsdie utk mgejar cita2 diorang..a few la yg da pegi,especially utk ke timur tengah.3bulan kt mlysia n then da brtolak...n one of my best friend is, ARIFF SOLIHIN ..=( CEPATNYe kaw tinggalkn aku arip..

haish,haru haru << bukan lagu bigbang..tp mnunjukkan ak mgeluh.sebab gliran strosnya..dak2 yg msuk IPTA plak..trmsok la aku...gliran utk mninggalkan rutin sharian..kalo yg slalu 0n9n FACEBOOK tu,nt kat notification,da xde da nme diorang..kalo yg slalu on chat,nt da xde da nme diorang kat chatbox 2..kalo yg sKYPE, da xde da poke2..wt vdeo call sgale bagai.. kalo yang YM plak,da xde nak buzz da lpas ni..mksud ak bukan utk slame2nye,but rutin trsbot akan brtukar kpda mghadap buku,wt assignment itu ini..kan??





USIM,UITM,UIA n sgale jnis U la, insyaallah kwn2 aku akn blaja smula kt sne..
mghrapkan diorang bjaye stu hari nanti..=)

APE KES STATUS SDIH2 KAT FACEBOOK??

hm,perli nampak..haha..soaln ni kwn ak yg tny..tp ak tenang je jwab..

"ksedihan yang  kita zahirkan tu mnunjukkan sblom ni kite kuat hadapi ssuatu prkare & pda sbhgian prkare,kita xdpt nk smbunyikan ksdihan tu sbb kte xckup kuat nk hdapi..mnunjukkan ksedihan tu fitrah"

xyah like la ayat ni..hehe..tu bg pndapat aku la..sume org mmpunyai pndapat kan..but,truely..ak punya rmai kwn,90 % buat status sdeh skang ni kt FB..
biaq pi la kan.. FB kita,lantok le..

dan untuk kengkawan yang dpt tajaan MARA ,again TAHNIAH aku ucapkan..
xde pe ak nk ckp da slaen ,korang ptot brsyukur korang dpat tjaan2 tu smue..korang ptot gunekan sbaek mungkin..gunekan tajaan MARA tu utk buktikan MARA bukan hanya taja pelajar MELAYU..but also ISLAM..=) 

UNTuk kengkawan yang xdapat mane2 tawaran,matriks or even IPTA..mcm yg ak tulis kt post sbelom ni,

kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.
Teruskan perjuangan kita menghadapi rintangan demi rintangan hidup..
kerna,
kekecewaan itu hadir dariNYA..
yang mengajak kita dekat padaNYA..


memang betol susah nk hadapi,memg sdih ble xdapat apa yang kita nak..
tapi diri ini sntiasa utk mngigtkn..

REZEKI ALLAH ADA DIMANA2..mungkin kita rasa kita lbih baek kt U,MATRIKS.kita rasa sdeh bila ALLAh xbg kita pluang nk blajar kt sana...tp ingatlah ayat ALLAH..

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” al baqarah 216..

mungkin ada sbilangn yg mengangkat tgn ktika brdoa,& memohon mmbrikan itu ini,tp hakikatnya kita tidak tahu yg trbaek pada itu ini yang kita pinta..
jadi, perbaiki doa anda..& mudahkan lah lidah mnybut, 

YA ALLAH,kau kurniakan sgale prkara..
sgala prkara yg dapat memberikan kebaikan kepada diriku..
kebaikan kepada keluargaku..
dan agamaku..

maaf,pnulis bukan nak ajar kamu smua berdoa,tp mnyeru kpd sume utk perbaiki doa..trpulang utk anda utk berdoa apa2 pon,tp fahami & hayati betol2 doa anda..

jadi,kawan2..kuatkan tekad & semangat anda utk kmbli mymbung pelajaran..kmbli stay up utk buat sgale jnis assignment n ape2..jela..
& bila dah berjaya kelak..jgn penah lupe dari mana dtgnya anda..dri mana sumber kejayaan anda..dgn siapa anda brsma ktika di sekolah dhlu,di tadika,di kampung..dan bila dah ingat,kmblikan lah igtn trsbot Kpd ALLAH..

dan..penulis juga mungkin slepas ni amat jarang utk update blog ni..mgkin ni post terakhir dlm blog..atau mungkin lpas ni da xde pluang nk tulis blog da..sbb, sgale anggota badan mse mnaip,mata..tangan..telinga yang mndgar lagu utk mndptkn mood mnaip..sgalenye hanya pinjaman sketika utk saya..& bila2 ALLAH akan MINTA SEMULA sgale pnjaman trsbot..

utk akhirnya,saya akan merindui kawan2 saya..


akan merindui ragam ahli sekelas saya..


yang pernah brslisih faham satu ketika..=)

dan akan merindui masa yg anda utk mnaip huruf2 yg ada dlm stiap post dlm blog saya..

sALAM uhkuwah,wassalam..

PENGAJARAN POST KALI INI...
1. peringatan juga dbrikan utk pnulis..mungkin pnulis hnya pndai mnulis,tp xpndai laksanakan..jadi,tegur menegurlah sesama kita
2. Rasulullah mengajar kita utk brsyukur atas apa2 yg kita miliki dan bersikap qana'ah..merasa cukup dgn apa yg ada.. + mmprbaiki klmhn yg ada..
3. doakan juga kjyaan org laen,kjyaan ummah
4. =(







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

SelaMAt tinGGal...=(

assalamualaikum..^_^


kawan2,ni post ke 6 saya..alhamdulillah,msih dberi kesempatan utk mnaip..dberi ksempatan utk brnafas mghirup udara yang segar.,dbri pluang utk brgembira..dbri sgala jnis nikmat yg tidak trkira..

dan nikmat yg pling saya HARGai..nikmat. UKHUWAH...

“Sesungguhnya di kalangan hamba-hamba Allah itu ada satu golongan,mereka bukan dari golongan para nabi ataupun syuhada’,tetapi para nabi dan syuhada’ mencemburui mereka,tempat mereka di sisi Allah s.w.t.Kata para sahabat,khabarkan kepada kami siapa mereka? Rasulullah S.A.W bersabda:”Mereka adalah satu kaum yang saling cinta-mencintai kerana Allah,bukan ada hubungan saudara-mara di kalangan mereka dan juga bukan kerana kepentingan.Demi Allah,di wajah mereka ada cahaya dan mereka di atas cahaya.Ketika manusia takut,mereka tidak takut.Ketika manusia bersedih,mereka tidak bersedih.Dan mereka berkata,sesungguhnya wali-wali Allah tidak takut dan tidak sedih.”

ukhuwah bukan mudah untuk dmiliki jika wjud insan2 yang hanya mmntingkan diri sndri,yg hnya thu mmajukan dri sndri shaja..& tidak  mghiraukan prasaan insan laen..

saya nak mgucapkan TAHNIAH untuk kawan2..yang brjaya mndpt twrn blaja dluar ngara,yg dapat tajaan sana sini..ALLAH saja thu prasaan gmbira saya tgok kwn2 saya gmbira..bukan sy gmbira krana diorang 'DAH BLAH' dari hidup saya..tapi kerna UKHUWAH  yg ada..

namun,saya juga mnyeru kpd kwn2 yg sdg brgmbira saat ini, ingatlah sahabat2 anda smua.. mungkin anda brgmbira mndpt twrn blajar sana sini..tp ada kwn2 anda yang sdg ksdihan yg TIDAK mndpt twran apa2pun..mungkin teman rapat anda juga..ingatlah juga perasaan orang lain,
kerna sukalah saya untuk menaip...

keGEmbiraan ibarat semburan pewangi
pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya
olEH ITU
BErikanla walau scebis kegembiraan anda yang anda miliki itu
kepada teman anda..=)

saya bukan mnyuruh anda semua brgmbira brsma shbt yg trut sama mndpt twrn blaja brsma anda,tapi hadirkanlah kgmbiraan trhdap rkan2 yg sedang bersdih.. mungkin secebis kgmbiraan yg anda lahirkan itu mnolong anda utk ke sYURGA kelak..kerana itu gunanya PERSAHABATAN..

"SELEmah lemah manusia ialah orang tidak boleh mencri shabat dan orANg yang LemAH dari itu ialah orang yang mensiakn sAHabatnyA.."

dan bila anda sudah berjaya,sudah mndpt PHD ,master,ijazah n sglanya ,jgn prnah lupakan shabat2 anda.. jgn prnah lupa brtnya khabar..
jgn prnah skali pon TAKABBUR dgn ijazah yg anda miliki trhdp shabat2 anda..

namun,sdikit nasihat untuk shabat2 yg sdang brsdih..

kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.
Teruskan perjuangan kita menghadapi rintangan demi rintangan hidup..
kerna,
kekecewaan itu hadir dariNYA..
yang mengajak kita dekat padaNYA..

 SEKALI BERkawan,seLAMANYA berkawan..^_^




seKIAn..wassalam..=)

peNGAJARAN POST kali ini..

1. post ini ditulis umum,tidak dtujukan kpda mna2 individu..tp utk shabat2..
2. kata2 sbnrnya tidak mmpunyai makna utk mnjelaskn prasaan,wjudkanlah bribu kata pun,tapi kata2 bukan unggulnya perasaan
3. peringatan dbrikan trmsok dri pnulis juga..=)
4.  shabat mentari mmbwa kita ke syurga..

WALLAHU'ALAM





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

HAri GURU ^_^

assalamualaikum..hye smue! post ke 5 saya..

alhamdulillah,msih boleh mnaip..



16 mei??? ha,xkan lupe kot..HARI GURU la der..kalo korang lupe,memang la nak kne..

siaPA wjudKAn hari GURu??

ntah,no komen~ hehe..tp sape2 yg wjudkn ni,memg la die seorg anak murid yang sgt2 prihatin..bukn pe,hari ni la mrupekan hari yg anak2 murid nk bg hdiah kt cikgu2 diorang..nk cium2 ckgu diorang,nk manje2 dgn ckgu diorang..n so on la..trmsuk den..hehe..

nak cite psl pgorbanan seorang guru pon ak rase xlarat nk taip,inikan pulak brpluh2 guru yg pnah aja aku..

brmule la mse ak TAdika stat 5tahun..mse ni hingus mleleh pon xrti nk lap..eww...haha..nme tadika tu TADIKA ISLAM UBUDIYYAH.. kt sni ckgu or ssuai pnggl ustazah la yg stat aja ak soLAT,aja ak sirah n sume ddikan agama la..tp bukn bmkne parents ak lps tnggungjwb,korg jgn nk buat tnggapan ngatif ye..

ade skali KELAS SOLAT..
aku kene rotan kt jri tlunjuk sbb main2 mse tahiyat..ala,yg mse syahadah tu..haha..ak goyang2kn jari tlnjuk mse tu..trimakaseh ustzah rotan saya! smpai skang sy tahiyyat xpna agkt jari..haha..gurau..


ha,yg tdung oren tula ustazahnye..yg bju ungu??bju ungu??haha..ha,ye..yg bju ungu brtopi merah kuning tula aku..ha,msti bengang en sbb gmbar kabur??
memg ak saje kaburkn xnk kome nmpk muke comey ak..haha

masuk plak alam SEkolaH Rndah..

cikgu2 sprti cikgu zuraini,cikgu jamal,cikgu zahidi,cikgu johari,cikgu wee..
n so on..kalo tulis byk2 pon bukn korg knal kn..huh!!

ni sume guru2 SRK LA SALLE.. 



ala,skola yg ade dak laki je tu..ha,tula..kt sni ak byk kali gk r kne rotan sbb xsiap keje skola..eleh,biase r tu en..haha..tidak! xbiase pon utk budk2 pintar..tp kt skola rndah ni la ak mule dknali org KLANG..haha..

CIKGU ABU BAKAR n cikgu kHAIRUL faIZi la yg asah bakat ak smpai ak jdi pmain BOla sePAK selANGor..bwaH 12 Thun..bngge kot mse tu..hee..

kt SRA TAMAN SRI ANDALAS ..para pndidik sprti ustazah ghanimah,fathimah, ustz fauzi,ustazah wani n rmai lg la..diorang ni jgk la yg byk bkalkan ak ilmu ukhrawi..

KaT saMT HISAmuddin..



 em,3 thun lbey ak kt sne.. mcm2 kot dpt..even ak ni nkal,tp ak HORMAT cikgu2 aku..
but,ade skali..cikgu BI aku,mse form3..xmsuk klas sbb mrhkn kami skelas..ya ALLAH,time tu la sdeh gle..time tu la brjinak2 blaja pjuk cikgu.. maapkan kami cikgu

kOLEJ ISLAM SULTAN alAM SHAH??

malas ah cite..haha,gurau2..

srius,kt sni la ak btol2 stat hrgai cikgu2 aku..mgkin mse ni ak da btol2 mtang2,da btol2 pham prasaan org laen,da btol2 nk hrgai pgorbnan seorg guru..

ak igt lg mse pmntsan drama utk HARI guru 2010..ak blakon..hehe..drama ktaorg tlah brjye mgalirkn ayer mata guru2..kre bjye gk r tnggungjwb ktaorg nk hrgai ckgu2..n ckgu2 pon kate SAMBUTAN thun tula yg pling gmpak..thniah kgkwn!

so brader2 n sister2..

sbnrnye sseorg yg da mgajar org laen ssuatu prkare,da lyak dgelar guru..
ALLAH je thu btpa bsar pgorbanan seorg guru,btape bsar pahala yg diorang dpt,btpe sushnye nk jdi seorang guru..hrgai lah guru2 anda smntra mse msih ade..

sekian..wassalam..^_^

PENGAJARAN KALI INI

1. sntiasa mngingati pgorbnan guru2..
2. mmblas jasa guru jika brksmpatan





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

ALAm mahasISWa sudah BERmula..^_^

assalamualaikum..hai smue...=)



ni post ke 4 saya...slom ni rse mls nk update,tp tbe2 lak nk update..kpd followers sy,maap ye..ceh,poyo je..


MAHASISWA/MAHASISWI??


pergh,sdar x sdar..da nk stgh tahun den cuti lpas je abes Spm TAun lpas..n skang tbe2 trjge dari mimpi..*ayt komsas ..haha..DA nk jdi MAHASISWA da en..cpatnye la mse brlalu..


hm,n aku akn mnruskan PNP ak yg tamat di skola slom ni,di U plak..mcm xready jekk..=.=' yela,slom ni asyk ON9 fb je,tgok tv,jln2 dgn kgkwn..*eleh,cm la ak je..kgkwn pon sme je.. hehe..tup2 da nk blaja blek da..
srius,kbykn kgkwn sume kate xready lg,tp ha..pdan muke korg!!haha..
jhat  GILA..


DAPAT Overseas??


OH,tidak..den xdapek g overseas ke,overdose ke,ape2 over la..
mgkin rzki nk g sne ALLAH tunda jap,tpu la xde rse nk blaja kt lua..
tp,plik gk,pljar luar ngare brbut2 nk blaja kt ngare KITE..kite??ew..haha..
tp rkyat mlysia brdyun2 nk kua??apsl ea??nthla..tp ak bangge kt kgkwn ak yg dpt twrn luar ngare,srius ak bngge..tp ak rsau dgn cbrn yg diorg kne hadapi..=(



hm,alhamdulillah..ak dapt twrn blaja kt KOLEJ ni..skali dgn biasiwa..
ak xrse bngge pon dgn pe yg ak dpt,cume ak brsyukur dgn rzki yg ALLAH bg..
yela,dpt tau psl biasiswa dy pon dlm paper jek,lps je tau..tros g intrview dy..
n the end of the IV,dy kate kne byar RM300.. duet tu utk proses surt twrn..la,awat xhabaq awai2??den mano la bwk duet..mse tu da down da..mne nk cekau duet..tp ble ALLAH nk bg rzki,kt mne2 die bg...
pkcik yg intrview ak 2 kate,bliau bole dhlukan duet die..
pergh,mse tu..ade bintang,mercun2 yg kua kt kpale ak..brsyukur sgt2...^_^

ha,utk pgthuan,koleJ ni kt ipoH..xdeLA kt lua ngare even nme die INTERNATIONAL COLLEGE.. jgn risau ye kgkwn,den duk kek mlysia jo..hehe

eh,lupe..kt KOLEJ ni den dapek course PENGURUSAN PERNIAGAAN



ok,kat ats ni logo matris johor n blah knan logo UITM..alhamdulillah ak dpt twrn blaja kt due tmpt ni,tp ak rse..hati ak trgrak la nk pi tmpt laen..
sbb kt KMJ n UITM ni,ade kwn kt sne..*ape ke pelik kaw padel,ade kwn la best..
haha..btol tu..ade kwn skolah kt sne..tp ak rse nk amek cbrn bru,nk crik kwn baru..ISTERI??Oh,Tidak..hehe..so,kt kgkwn yg pi sne,mintk maap sgt2 ye..

KORANG TAHU X ADE KGKWN YG XDAPT TWRN LANGSUNG??

hm,kalo ak..ak thu sape..kwn rpt ak gk..ya ALLAH..brat kot ujian yg die trime..
xdpt twrn mne2 langsung..mse tepon die,srius..TUHAN je thu prasaan sdey die..n skang die msok F6,smntra mnunggu ryuaN UPU..
BUT,ak da ckp dgn die..

"der,sabar la..ALLAH nk uji kaw tu..mgkin kalo xdpt U or matriks,itu yg trbaek utk kaw..but,kalo ALLAH tunda rzki kaw nk msuk U,dy nk uji kaw je tu..jgnla sdey sgt wei.."

n..ade la prbualan sdey2 lagi..hm,aku just doakn trbaek je utk die..ak xleh nk doa die dpt MSok U or matriks,sbb ak ak xtau pe yg trbaek yg ALLAH tntukan utk die..

Surah Al-Baqarah Ayat 216 :
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

moge ALLAH kurniakan yg trbaek utk die..ameen...

ADE BBRAPA HARI JE LAGI??

yup,sdarlah kgkwn ..ade bbrpa hari je lagi yg kte ade slom msuk ke ALAM MAHASISWA,MAHASISWI,MAHAKARYACINTA,YAMAHA..haha,*xlwak pon la der..so,utk kgkwn,sdiekan dri anda sbaeknye..kt U tu cbrn lg tough,lagi2 matriks..pergh,wa ckp lu..*saje nk bg cuak kt dak2 matriks..hee..
xdela,just jadi dri korg sndri,crik kwn2 yg mmbntu korg,rjin2 dkatkn dri dgn lecturer,jgn lupe makayah,bukn maknyah ok! n last skali,jgn pnah lupe kt DIA
SIAPA DIA??

*ape ke bangang tny soalan tu..



ALLAH la der..n BAGINDA JUGA..
sape BAGINDA??

xknla TUANKU MIZAN der...nabi KITA la...ok??paham??

hm,rasenye sampai sni la kot..
finally,
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata 'aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.'"


doakan la rkan2 anda dmana shaja mreka brada..but,doakn ibubapa juga ya..

sekian,saLAM universiti..^_^


PENGAJARAN POST KALI INI..=)


1. BERSYUKUR APA YANG DIPEROLEHI & CUBA MNGGUNEKANNYE SBAEK MUNGKIN
2. KHIDUPAN DDUNIA BUKAN SGALENYE,TP SGALENYE BRMULE DGN KHIDUPAN DDUNIA
3. SNTIASA IGT RKAN2 YG TLAH BTK MNOLONG KITA
4. TAJUK LAGU-MUDA BY HUJAN..mngitkn ak time zaman skola..=(





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

soALAN hot to ex KISAS..^_^

assalamualaikum..hye2 smua..


ni post ke3 saye..dan kli ni sy djmpot utk mmbrikan jwpn brdsarkn soaln2 pnas yg diutarakan oleh pihak trtntu..soaln2 trsbot brdsarkn pglmn sy di skolah sy sndri iaitu KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH ..apsal bhase ak baek sgt ni...haha..




1. GIVE 5 SIMPLE WORDS ABOUT KISAS..

5 UNIQUE IN kisas bole x??haish..blur la..
xpe2..den cipto sndri..

SUATU PERSINGGAHAN YANG AKAN DIRINDUI..

msti korg xphm en?? "ape ke lembab bebenor xphamnye.."haha..
kiddin..=)
aku describe cmtu sbb ak rse..kt KISAS byk sgt pgalaman mnis n pahit yg aku lalui..dlm 2thun..& siapa yg yg msok KISAS ni..akn rse mcm ak jgk even diorg dpkse msok ke situ mse mule2,tp ble da nk kua skola tu,bru stat nk rpt dgn kgkwn,amek gmbo kgkwn..pstu sbuln lpas tnggl skola..rmai plak yg tulis kt fb diorg
"rndu kisas la" "rndu makcik DM la" hape la..kan kan?hehe


2.MELETOP TAK KAT KOLEJ??


ak pon xtau la ak ni mletop ke x..tp sjujurnye..kalo diorg knal sbb ak ni nkal kt skola..bukn mncri publisti murahan,but that's the way i are..wah,lgu bruno mars..haha


3.PERASAAN MASE HARI PENDAFTARAN?? SIAPA ORANG 1ST YG ANTUM TEGUR??ANTUM REDHA DGN WARNE FILE YG DBERI ??


perasaan ea??takabbur xmgkin..sbb mse tu rse mcm slekeh je..pkai bju lngan pnjg,pstu tie in..xde tli leher lg mse tu..haha..mgkin excited kot.sbb ak yg trawal dtg.igt adela hdiah utk yg dtg awl..haha.yela, dpt rse suasana baru kan..n then mse dtg tu naek kreta..tgok ade abg n kakak brdri mcm tmbok kt dpan dewan smbil mlemparkn snyuman sinis..haha..mse tu sume pndg kot,sbb ak pny jnggut xckur lg..xtau pon kt KISAS jnggut xdbnrkn..adeh..


org 1st yg eden tgor,hm..KP rumah sukn aku,abg ARIFF JALAL.soaln prtame die, "dari mane" "mstila dri rumah" ak jwb dlm hati la..haha..ak ckp ak dtg dri klang..pstu die jwb "oh,dkat je" ..pstu tbe2 die promote umah sukan die,kate umah sukan die byk yg activ bola sepak la,hape la..mcm propagnda PLIHN RAYA gk r..haha..last2,msok je dewan..ade deretan fail..tpkse la amek wane biru..KHALID nme dbri..






but,nk djdikan crite,slom dtg,ak ad pkat dgn kgkwn ak,nk msok umah merah.OMAR.tp,xdapek la den nk kabulkn hjat diorg..maap,sy xcurang..haha


4.APE YANG DIBANNGA DGN KOLEJ??


em,prlu ke bngge?haha..xdela bngge mane,just ak brsyukur dpt rse suasana kt kolej tu..dgn CIKGU2 yg beknye,kwn2 yg sgt best..n then,stu prkare yg ak amat bngge adalah, ak dpt jadi ahli batch55..msti korg brtny dlm hti en,"ape kene la mamat ni bngge xtntu psl."ha,korg tny la kgkwn ak yg laen ye..ak xnk jwb..


5.TEMPAT YANG PALING SUKA KT KOLEJ


Ha,mstila pdang skola dpan..knape xblkg?ala,blkg xbest la..muslimat nmpk..haha,bajet!!hm,pdang kot..sbb ak ni memg rjin trun pdang.kalo nk ajak kgkwn trun pdg,ak la orgnye yg kdg2 buat pgumuman,kalo x..sume dok study je..






ak bg due jwpn la ea,lg stu kat blok umah sukan aku,kt situ la ak mghbskn mse dgn kgkwn,buat bsing,smpai stu mse mse form4,ade abg form5 blok sblh,jrit jgn bsing..haha..ade ak kesah?? =P


sbb ape ak xlist musolla?xpyh list kot..memg dlm hati stiap insan di skola ak,akn suka tmpt tu..laen la yg smbhyg kt bilik tu..oppss!!hehe


6.NICKNAME KT KOLEJ??


1.FADHIL
2.DHIL
3.FAD << a few la pnggl
4..ha,yg keempat..ak suke..sbb ni pnggln khas dri muslimat 
  MUSLIMIN..haha..apsl xmuslim ea?ak buknnye jamak..:D
5.KT..mse form5..


7.BRAPA KALI ATTEND GTONG RYONG??PERNAH ESCAPE PREP??KAT MANA AND BUAT APA??


AMboi,byknye soaln..haha..klo gtong ryong,sume kot ak join,nta la..xigt..sbb byk sgt..PREP??mstila pnah escape.."mak ai,jujurnye mamat ni" ..haha..srius,pnah gk la..ala,xg mane2 pon kalo escape.duk kt bilik,lg2 wktu petang..mne la ade mood nk stdy ptg2 tu..sorry PK HEM..=( But,kalo ade mood pon,ak xpegi gk..haha..lg slese blaja kt bilik..


8.BILA 1ST TIME BREAK THE RULES?? AND LAST TIME??


mse hari pndftran skola pon ak rse ak da break the rules..haha..psal janggut la.n mse tu gk la 1st time,kne tgor dgn cegu nani yg pntang dgn jnggut..last time,last summer kot..haha..
xla,mse end of the year kot,bwk HP kt asrama..tp bukn ak je bwk,rmai kot..da mcm stu batch je pakat bwk..haha..


9.BERAPA KALI SINGGAH KANTIN SHARI??


em,plg byk 3kali je..wktu skolah,wktu prep petg,n prep mlm..klo xprep tu,2kali je kot..but,jrang la trun..save bjet,mnabung..tu la kurus semedang je..haha


10.SEMUA ORANG ADE KNANGAN MANIS,SO,APE KNANGAN PAHIT??


der..ape pny soaln ni..kaw nk ak jwb manis ke pahit??habeh tu,mcm la sume org takde knagnan pahit??haha,gurau2...


knangan pahit,TRPAKSE tngglkn KISAS kot..ade stu hari tu,end of the year,ade wt salam jemaah kt musolla..perGH, best gila nanges..haha,bukn ak je.rmai..budk2 bola,ragbi yg bajet2 tough  pon bole nges..haha..kntoi suda..jadi,knangan PAHIT saya, saat mninggalkan BUMI WAQAFAN..:'(


11.BAYANGKAN ANDA KU @ TKU..APA YANG AKAN TRJADI??


WAH2..klah soaln kaunseling ni..aku pnah bygkn bnd ni,tp ak rse..huru hara kot skolah..haha,ak xlyak dgn jwtn tnggi tu..ckup la sy BEBAS mnjdi rkyat biasa saja..=) tgok KU mse tu pon dah huru hara..haha..


aku tuka font la ea..xbest plak font ats ni..^_^


12.INGAT LAGI MASJID SULTAN SULEIMAN ??APA YG ANDA BUAT??


la ,xkanla maen bola kt situ plak..haha..mstila smbhyang ,borak2 dgn org masjid..mkan free lpas kuliah subuh..hehe.. but,ade stu hari, nazir msjid nk jmpe dak2 kisas ni..bg amanat..die kate ,"adek2 sume jgn pnah lupe jase2 cegu adek2..kalo ade mse singgah la msjid ni" ..syahdu kot mse tu..=(


13. APA YANG TERJADI KT DEWAN KULIAH??


byk kot..ade UKA..kls tmbahan..tp plg syok kalo brlaku prebutan krusi antra muslimin dgn muslimat..haha,dah besa pnjang pon nk brebut.. duk jela kt lntai tu..bukn ape pon..hehe..
ak xpna lalui brebot cmne,sbb ak slalu dtg awl..ceh.. n kalo ak dtg lmbt pon,ak da suh kgkwn ak cop tmpt je..ha,tu gunenye STRATEGI n function KAWAN2..=)


tuka font blek la..haha


14.ANDA TIBA2 KENA JADI PRES BADAR OR HAWA?? LAYAK KE?? APA YG AKN BRLAKU??


amboi,tbe kne jadi plak..bpe hari kne jadi?kalo shari tu bole la tahan,kalo brhari2,maap la der..hehe.tp,PRES badar xbest la..kalo jd pres HAWA boleh x??haha.. nyah la kaw fadhil oi..hm..scare jujur la ea..ak redha je sbnarnye kalo jd..tu pon kalo ade yg snggup lantik ak la..hehe..mgkin kalo ak jd pon,insyaallah bole grak BADAR tu,yela..rmai cegu2 support en,n then ade org bwah..kgkwn sndri gk..wah,jwpn ikot skema x??hehe


15.BERAPA KALI OUTING DALAM SEBULAN..DGN SIAPA?? TMPAT PLING JAUH??


haiya,sbnrnye ak bosan la nk outing..yela,ak dulu da la duk kLANG..kalo pegi pon, ade la hajat JAHAT nk buat..haha..xla,xslalu kot ak outing..PLING JAUH??wah,jujur la ea..g JUSCO BUKIT TNGGI..mse tu crik hadiah utk kwn2..n dlm mse sme,ehem2..dhla..ne leh cite lbey2..public ni..haha


16.SOALAN SIMPLE, PRNAH FLY??


byk la kaw pny simple!!haha..jujur..prnah..xg mne pon,blik umah je..bukn la homesick tp nta la, papepon alasan yg ak bg..memg ustaz xkn trime..korang yg bce jgnla ikot..sume yg ak buat,ak tanggung..=)


17.APA BNDA YG ANDA HARAP AKN JADI TAPI IANYA XTRCPAI AKAL??DAN CONFIRM XKN JADI PUNYA..


teet..IANYA tiada dlm tatabahasa BM..haha..em,ak xphm la soaln ni..jwb jela,aku hrap..stiap kelas sdiekan aircond..wah, byk duet kaw!! haha,..sbb panas sgt la.kipas kt kelas pon da uzur..hm,tp xkn jd knyataan kot..lupekan saja~


18.KALAU DBERI PLUANG BLEK MASE FORM4 / FORM 5..APA YG NK DBUAT??


bole plak kalau2 ea..ni nmpk ustazah PQS ni ha..hehe..gurau2..hm, ak rse ak nk knal sume cegu dgn lbih dkt la,n nk knal lbeh kgkwn ak..dlm mse sme,ak nk ubah diri ak..2tahun xckup der..=(


19.KALAU XMASOK KISAS,AGAK2 KT SKOLA LAMA,APA CERITA EK??


kan eden da koba,jgn maen kalau2 ni..haha..
hm,kalo xmsok kisAS,myb ak da kt conveNT kot..hak3..x2..myb ak amek SMA (sijil mnagh agama ) kt skola lme mse form4..rugi,3thun blaja,pstu biaq pi cmtu ja..xpon join MTD..wah2,tough sgt ke nk g MTD??hehe..


20.DESCRIBE IN ONE WORD (SEBELUM ,SEMASA,SELEPAS ) JADI WARGA KISAS..


HAHA..KNape ak besakan ea soalan ni??sbb ni soaln trakhr la der..
dan kenapa brwarne warni plak ni??eh,dhla..ape ni..haha..mrepek je..hm..


sebelum: ALAMAK!! ..sbb xsgke dpt KISAS
semasa:  WAH!! ...sbb bestnye KISAS
selepas:  ADUHAI..=( ..kne tngglkn KISAS


tu jela kot..pnat la jwb soalan2 ni tp best..hehe


sprti biasa,sy slitkan bbrapa PENGAJARAN dlm post kli ini..


1. BRkatelah bnar wlaupon pahIT..
2. JGN mniru sgale yg bruk yg pna sy lakukan
3. brsyukur la dmane anda brada pon..krna it mrupakan slah stu nikmat
4. jgn ngade2 tukar font..=)


itu saja..wassalam..^_^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments