:: sAhabAT ^_^

assalamualaikum .. jeng3 ... hehe. 

stlah skian lma mghilangkn dri, alhamdulillah trgerak pula nak buad post baru.
maaf ye kepada 39 followers saya. hehe,poyo je ayat

alhamdulillah,alhamdulillah, alhamdulillah..

sebab dri ni msih lg dibekalkan 5 deria utama manusia. msih lagi dpt mlihat,mndengar, membau (menghidu ^_^ ) ,merasa dan menaip keyboard laptop ni. tp xtaula band SIXTH SENSE tu cmne. hehe. diorg lg byk klebihan .
papepon, pokok pangkalnya . BERSYUKURLAH anda kerana masih trus hdup =)

OK,nak cite psal                                   SAHABAT..^_^

sahabat, kawan , BFF , rakan , teman , friend .



smua bwa mksud yg sama. tp klau ade crdik pndai yg mmbhagikan mksud ksmua prkataan di ats, trpulg la pada mreka. they have their  own opinion kn. 
stiap pndgn kte kne hormat .

suka lah saya memetik lirik dari sbuah lgu dari AIZAT yg brtjuk SAHABAT

"Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilaH.."

klau phami btol2 lriknya, sorg kwn ni die hrap kwn die kmbli smula sbb die prlukan sgt2 kwn die lg sorg tu..

PERLUKAN SANGAT2 ??

iye, ingatlah insan yang bersifat individualisme, kita perlukan org lain utk bantu kita, untuk meningkatkan prestasi dan mgurangkn kontroversi kita, =) jgn la kita brsifat pntingkan dri.sebab kita memang perlukan SAHABAT .

tapi!! jgn pulak kita ambil ksempatan kt shabat plak. sruh dia wt assignment la, tlong signkn attendance la sbb ponteng.sruh dia buat kerja jahad la.. klau buat cmtu ,sme lah korang smekan shabat dgn kuli batak tau tak .& kau pon boleh dktegorikan sbg PEMBULI TEGAR ..!. ha,da mrah ni .hehe.gurau2 .



dah 18 thun hidup.. dan dlm 18 thun tu la hidup dgn shabat2. 
erm,siapa shabat pertama sy ye ? hm.. xigt. n xmmpu nk igt. tp klo dpt jmpe dgn BELIAU, rse nak ucap cmni kt dia.

"si polan,awk la shabat pertama saya. trima kasih ye sbb sudi jd shabat saya. " hehe..but i thnk i couldn't.

" Ambilah Masa UnTuk Memahami HaTi Dan Perasaan Kawan,
Kerana Dia Juga,Seorang Manusia; Dia Juga Ada Rasa TakuT,
Ada Rasa Bimbang,Sedih Dan Kecewa,Dia Juga Ada Kelemahan Dan
Dia Juga Perlukan Kawan Sebagai KekuaTan.

ok, sapa stuju ? hehe..yup.. dah ada sahabat tu. brusaha lah jdi shabat yg baik. tak hanya brhjat mndptkn shabat yg baik, tp brusaha jugk mnjdi baik. 

tlong dia klau dia ada mslh, fhami dia klau rsa dia sukar dfahami.. dia juga ada prasaan yg nk dkongsi kn . tp ada je shabat yg xsuke brkongsi crite. so, klau 3kali da die kate xnak kongsi, dah ,stop utk mintk die kongsi crite.
xpasal2 kene luku @ sekel kpale hang.hehe

but,again if dia ada problem, minx je jugk dia kongsi crita wlaupon dia xnak. 
bukn pe wt gitu, tp nak tnjuk kt dia, kta CARING kt dia. kta nak jd shabat trbaik utk dia. n kte brusaha nk tlg dia..biarlha xde hasil tp sdikit usaha kita 1hari nanti dia hrgai ..=)



Daripada Abu Hurairah r.a. yang maksudnya, bahawasanya  ada seorang lelaki yang pergi menziarahi saudaranya yakni sahabatnya di sebuah kampung yang lain. Lalu Allah menyuruh seorang malaikat untuk memerhatinya di dalam perjalanan. Lalu malaikat itu bertanya kepada lelaki itu, “Hendak ke mana engkau?” Lelaki tersebut menjawab, “Aku hendak menemui seorang sahabatku di kampung itu”. Malaikat bertanya lagi, “Adakah bagimu bumi kepadanya yang engkau mengharap balasan daripadanya?” Tidak, aku mencintainya kerana Allah SWT. Maka berkatalah malaikat itu kepadanya, “Bahawa sesungguhnya aku ini adalah utusan Allah kepada engkau. Bahawa sesungguhnya Allah SWT telah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai dia kerana Allah”. (Hadith riwayat Muslim).

see??xrugi kita sayang kawan. tp sayang tu kne lah krna ALLAH kn. sume thu tu. tapi xpraktikkan ( sme je dgn aku ni ) .

sayang tu byk jnis..kita tgur shabat kita buat slh , kita tlong dia hadapi mslh, kita stalk die utk pstikan die x kwn dgn org2 jahat, kita doakan dia.. sume 2 la..mnunjukkan kita syang kt kwn kita kn..
kita nak dia msuk syurga dgn kita..kita nak dia brjaya dgn kita

tapi, kadang2 kita sbg mnusia lupa tnggungjwb kta sbg shabat...

kita nmpk dia wt kburukan..tapi kita x tlong dia..kita elak dri dari dia..kita anggap kita lg byk phala dari dia.kita pndg dia dgn pnuh hina..bhkan kita tros jauh dari dia..

sedangkan kita kne btolkan dia blik..wlaupon payah. bagi saya, dia sme truk dgn kwn yg buat kbrukan tu, ataupun lbih trok lg.. 
stju ? xstju xpe.. msing2 ad pndgn =) hormat lah pndgn sy ye..

Sahabat yang menunjukkn kebaikan kepada kamu,
 adalah sahabat yg baik. Dan sahabat yang menunjukkn kesalahan kamu, adalah sahabat yg paling baik.

mksud'y kita tnjuk n tgur shabat kita, btolkan dia, bukan buka aib dia kt org lain.

 sy ckp mlalui pglamn sndiri, prnah mlalui.. n dah trkena pada dri sndiri.
xusah bicara lnjut psal apa. tp byk . n stiap kali igt, rse diri ni xckup baik utk jd shabat org lain..apatah jd teman hidup org lain (lari topik ..hehe )
tapi, stiap hari..sy cuba mningkatkn dri jd shabat yg baik. cuba memhami shabat saya.. =)

rsenye smpai sni saja. post ni biasa tapi buad utk mengingatkan dri ni yg kdg2 lupa jd shabat yg baik. sbab sy mnusia yg lupa. buat slah,buat silap..juga utk shabat saya dluar sana. 



PENGAJARAN 

1.Manusia yg pling lemah ialah org yg xdapat mncari sahabat & pling lemah dari itu ialah org yg mnsia-siakan shabat nya.
2.nak dapat sahabat,prbaiki dri dlu utk jd shbt org.
3. jgn hipokrit dgn shabat =)









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

7 comments:

Mohammad Fahmi said...

aku copy gmba hadis sekali.

faDHiL aRiS.. said...

silakan =)

CORETAN BINTANG :) said...

nice one:)

Sang Pujangga said...

best!

Anonymous said...

alhamdulillah, semoga menjadi sahabat yang membantu sahabatnya ke arah kebaikan :D Semoga Allah memberkati kamu dan ingatlah sebaik-baik insan adalah insn yang memberi manfaat kepada yang lain.
**Ingat 2 perkara, lupa 2 perkara; ingat kebaikan orang pada kita, lupa kebaikan kita pada orang.
ingat kejahatan kita pada orang, lupa kejahatan orang pada kita** Insyaallah ^_^

faDHiL aRiS.. said...

thanks ats nsihat yg dberikan . tu lah guna shabat kn. bukn stkat mnerima tp mmberi =)

Anonymous said...

thanks.
nice words.